De Film

Samuel

& molukse knillers
icon

Samuel

& molukse knillers

Samuel is een Molukse KNIL-soldaat die in de film De Oost, tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, met de Turk aan Nederlandse zijde strijdt. Ontdek hier de historische achtergrond van zijn verhaal en kom meer te weten over de ervaringen van Molukse KNIL-families.
Vooroorlogse Jaren
Ik heet Samuel. Ik kom van Seram. Het is een eiland van Maluku. Van de Molukken. Mijn dorp ligt in de bergen. In de bossen. Ik heb leren schrijven van mijn oom. Hij heeft maar één hand. God nam zijn andere hand in de Aceh-oorlog. Daarom help ik hem met zijn brieven. Niemand anders in onze familie kan schrijven. Hij zegt dat ik altijd moet oefenen met mijn schrijven. Daarom schrijf ik in dit schrift.

Ik ben soldaat van het KNIL. Net als mijn oom was. En net als Andy. Hij is mijn beste vriend uit mijn dorp. Ik hoop met hem te dienen op Celebes, want ik hoop dat we samen veel avonturen beleven. Nu ben ik op Java voor het KNIL, in de grote stad Semarang. Ik verdien geld voor mijn familie. In mijn eenheid zitten veel soldaten van veel eilanden. Veel zijn Molukse jongens.

- uit het schrift van Samuel
Tweede Wereldoorlog
Hier in Australië kan ik veel oefenen met schrijven. Ik werk op een kantoor voor het KNIL. Ze zeggen dat we in een wereldoorlog zitten. Overal vechten mensen. Ik hoop dat wij snel kunnen vechten tegen de Japanners. We kunnen hier niet veel doen om onze mensen te helpen. Ik wil de Molukken en mijn familie bevrijden. Ik hoop dat het goed gaat met ze. Ik wil ook Andy vinden. Ik weet niet waar hij is. Ze zeggen dat hij is gevangen in een kamp op Celebes.

- uit het schrift van Samuel
Indonesische Onafhankelijkheids-oorlog
We zijn terug in Semarang, maar Semarang is niet hetzelfde. Er zijn veel slechte dingen gebeurd in deze stad. Veel mensen hebben honger gehad door de Japanners en hebben nu weer honger door Soekarno en zijn volgers. Mensen op straat roepen dat we nu een kant moeten kiezen. Ze zijn tegen de Nederlanders en tegen de Molukkers die de Nederlanders willen helpen. Ze steken alles in de brand en bedreigen Molukse families.

Sommige Molukkers kiezen nu voor de Republik Indonsia. Ik geloof niet in de speren van de pemuda en hun Merdeka. Ik geloof ook niet in de valse beloftes van Soekarno. En niet in rood-wit, maar in rood-wit-blauw. Ik ben niet Indonesisch. Ik ben Samuel van Seram, Molukse krijger van het KNIL.

Die Nederlandse jongens die hier aankomen weten niet wat ze doen. Hoe gaan zij de mensen hier helpen? Zij weten niets van hier. De Turk wel. Hij is een echte strijder. Hij wil dat ik help om die jongens te leren vechten en overleven in de bossen. Hij zegt dat we naar Celebes gaan als ik hem help. Misschien dat ik Andy daar kan vinden.

- uit het schrift van Samuel
Nasleep
Ik ben op veel plekken geweest in deze oorlog. Ik heb gevochten als een echte krijger. Ik moest hard zijn. Ik heb ook veel dingen gezien en gedaan die ik niet kan vergeten. Al die dingen die ik heb gezien en gedaan, al die plekken waar ik ben geweest. Ik heb Andy nooit gevonden.

Nu heeft Nederland de macht gegeven aan Soekarno en zijn mensen. Voor wat hebben we dan gevochten? Voor wat hebben we al die dingen gedaan? Onze orders zijn om onze wapens neer te leggen. Ik wil terug naar Maluku. Terug naar mijn familie op Seram. En ik wil de familie van Andy vertellen dat ik alles heb gedaan om hem te vinden. Maar Nederland laat ons niet gaan. Ze zijn bang dat we gaan vechten voor de Republik Maluku, de RMS.

Ik hoor dat wij naar Nederland worden gestuurd. Wat moet ik daar doen? Wachten? Wie weet hoe lang het gaat duren voordat ik weer op Seram ben?

- uit het schrift van Samuel
Kies ander perspectief